Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Τελευταία Νέα

Η Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου στη φωταγώγηση του δέντρου, στο Ξυλόκαστρο!

Οι Φιλαρμονικές Ξυλοκάστρου και Δερβενίου δίνουν πάντα ένα δυναμικό «παρών» σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντός αλλά κι εκτός των ορίων του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο αυτών των παρουσιών, η Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου συμμετείχε στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας, η οποία και έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία Ξυλοκάστρου το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Σειρά στις εορταστικές εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Ξυλοκάστρου έχουν:

  • τα Κάλαντα Χριστουγέννων στις 24/12
  • η Συνάντηση Φιλαρμονικών στις 27/12
  • τα Κάλαντα Πρωτοχρονιάς στις 31/12

Ανυπομονούμε να ακούσουμε κι άλλες μελωδίες από τα μέλη της Φιλαρμονικής!

Τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου & Δερβενίου διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο Παζάρι!

Τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, με την αρωγή του ΝΠΔΔ Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης «Ηλίας Κατσούλης» διοργάνωσαν Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, το οποίο θα λάβει χώρα στην πλατεία Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου και στον χώρο των ΚΑΠΗ.

Αναλυτικότερα, η εορταστική «δοσοληψία» θα λάβει χώρα:

📍 Στην πλατεία Αγίου Βλασίου

📅 Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 17.00 – 20.00 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 10.00 – 12.00

📍 Στο ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου

📅 Από Δευτέρα 11 μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 9.00 – 13.00

📍 Στο ΚΑΠΗ Δερβενίου

📅 Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, 11.00 – 19.00

Πάμε για χριστουγεννιάτικα ψώνια, με χαρές και με… λαμπιόνια!

Έλαμψαν και φέτος οι Φιλαρμονικές μας την 28η Οκτωβρίου!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν γι’ ακόμη μια χρονιά οι μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου τόσο στο Δερβένι, όσο και στο Ξυλόκαστρο.

Ακόμη μεγαλύτερη αίγλη προσέδωσαν στην ξεχωριστή αυτή για τους Έλληνες ημέρα οι Φιλαρμονικές του Ξυλοκάστρου και του Δερβενίου, με τις μελωδικές τους πινελιές, που εξήραν το ελληνικό μας αίσθημα.

Κάθε χρόνο, σε κάθε σημαντική στιγμή, οι Φιλαρμονικές μας δείχνουν ένα μοναδικά επαγγελματικό πρόσωπο, προσφέροντας τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο πολιτισμό. Τις ευχαριστούμε θερμά!

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε η Φιλαρμονική Δερβενίου

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Δερβένι του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Στις 10:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό «Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Ιερού Κλήρου όλων των εκκλησιών του Δήμου, ενώ παρέστησαν ο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος για την Εποπτεία και τον Συντονισμό του Δήμου στη Δ.Ε. Ευρωστίνης κ. Ανδρέας Καραβάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβενίου κ. Γιάννης Ροδόπουλος, οι Δ/ντές των σχολείων, εκπρόσωποι από Δημόσιες υπηρεσίες & Οργανισμούς, Σωματεία, Συλλόγους κλπ.

Μετά την δοξολογία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου.

Ακολούθησε η παρέλαση, προπορευόμενης της Φιλαρμονικής, καθώς και των μαθητών των Σχολείων του Δερβενίου, παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου, στην ΠΕΟ Αθηνών – Πατρών από οδική γέφυρα Δερβενίου μέχρι το ύψος της καθέτου οδού Αγίου Ιωάννου.

 Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου παιάνισε το πατριωτικό εμβατήριο “Κορόιδο Μουσολίνι – Μπράβο Κολονέλο” σκορπώντας ενθουσιασμό και ρίγη συγκίνησης στον κόσμο καταχειροκροτούμενη.

Μπορείτε να βρείτε στιγμιότυπα στο παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/embed/DLFUHlB8uT8?si=8ZQ-njKBN2IaEnnU

Θέλεις να ενταχθείς στη φιλαρμονική Δερβενίου; Κάνε την εγγραφή σου δωρεάν!

Οι εγγραφές για τη φιλαρμονική μας ξεκίνησαν! Αν αγαπάς τη μουσική, σε περιμένουμε στο Πανταζοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβενίου, στο κτήριο της Φιλαρμονικής, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 έως 21.00.

Η μουσική δεν έχει ηλικία, δεν έχει στεγανά και διαχωρισμούς. Υπάρχει από πάντα και ταξιδεύει παντού! Όπως η Φιλαρμονική μας.

Οι εγγραφές είναι δωρεάν!

Προσφέρονται μαθήματα για τα:

  • Φλάουτο
  • Τρομπέτα
  • Βαρύτονο
  • Κλαρινέτο
  • Σαξόφωνο
  • Κρουστά
  • Θεωρία της Μουσικής

Πληροφορίες

Παναγιώτης Παναγάκος

6984858636

filarmonikiderveniou@gmail.com

Το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης καλωσορίζει τη νέα χρονιά!

Το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης ξεκινά τη νέα διδακτική χρονιά 2023-24, προσκαλώντας και πάλι μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν μαζί του και να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Το Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και από το 2010 δίνει πιστοποιημένους τίτλους σπουδών από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα

Αρχικά, θα λειτουργήσουν οι Σχολές ΚΙΘΑΡΑΣ, ΠΙΑΝΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Στη συνέχεια, προβλέπεται τμήμα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (κλαρίνο, βιολί, ταμπουράς, φλογέρα, κρουστά) καθώς και ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για τους μικρούς φίλους της μουσικής. Τέλος, για τους «αναποφάσιστους» υπάρχει η δυνατότητα μαθήματος γνωριμίας. 

Τα μαθήματα οργάνων είναι ατομικά. Τα γενικά θεωρητικά μαθήματα γίνονται σε ολιγομελή τμήματα. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα μαθήματα θα γίνονται κάθε εβδομάδα, απογευματινές ώρες. Οι δε εγγραφές συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στη Γραμματεία του Δ.Ω.Ε.

Τιμολογιακή πολιτική

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, η εγγραφή στο Δ.Ω.Ε. είναι Δωρεάν, τα δίδακτρα πολύ οικονομικά, με παροχές-εκπτώσεις αναλόγως την περίπτωση/κατηγορία, ενώ ειδικές τιμές ισχύουν για τα μέλη των Φιλαρμονικών Ορχηστρών του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Για την εγγραφή σας ή την εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΕΓΓΡΑΦΗΣ  (ενεργοποιείται με Ctrl + αριστερό κλικ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ :

  • Δευτέρα-Παρασκευή : 5:30 – 8:30 μ.μ., Τηλ.: 2743031252, 6942983861

Η συνταγή της επιτυχίας για το 5ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, στο Δερβένι

Στην κεντρική πλατεία του Δερβενίου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία το 5ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών:

Ξυλοκάστρου, Μεσσήνης, Μουσικού Συνόλου Ανατολικής Αιγιαλείας (μουσικοί Φιλαρμονικών Αιγείρας-Ακράτας), Δερβενίου και της Kaloy’s Big Band!

Τη μουσική βραδιά παρουσίασε ο εξαιρετικός Γιώργος Κορδούλης.

Ποιοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Νικόλαος Λάσκος, οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραβάς, Σπύρος Αποστολόπουλος, Αναστάσιος Λόντος και Γιάννης Σκέρος (Πρόεδρος και του ΝΠΔΔ “Ηλίας Κατσούλης”), ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Καραβάς και Επαμεινώνδας Κατσούλας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞΕ Πάνος Καλύβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβενίου Γιάννης Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πύργου Προκόπης Βυζάς, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Δήμου Καλαβρύτων Γιώργος Μπαμπαράκος, η Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα, Αρχαιολόγος  – Ιστορικός Τέχνης και Διδάκτωρ Μουσειολογίας ΤΠΤΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου – Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, πρόεδροι φορέων και Συλλόγων κλπ.

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και η ασφυκτικά κατάμεστη πλατεία του Δερβενίου πλημμύρισε με ποικίλα μουσικά ακούσματα από τις Φιλαρμονικές, που εκτείνονταν από κλασικά, hip hop-trap-rock-disco pop ακούσματα, μουσικά θέματα από ξένες κινηματογραφικές, Jazz μουσική και αφιέρωμα σε μουσικά θέματα της χρυσής εποχής του Παλιού Καλού Ελληνικού Κινηματογράφου!

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου ευχαρίστησαν θερμά τόσο τις φιλοξενούμενες Φιλαρμονικές για τη πολύ όμορφη παρουσία τους, όσο και το πολυπληθές μουσικόφιλο κοινό!

Σημαντικές ευχαριστίες για την παροχή φωτογραφικού υλικού

Τέλος, οι χορωδίες ευχαριστούν θερμά την κυρία Μαίρη Νικολοπούλου και τον Μιχάλη Δημητρίου, για την παροχή φωτογραφικού υλικού από τη γιορτή της μουσικής στη πλατεία Δερβενίου.

Ανανεώνουν δε το μουσικό ραντεβού τους για το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, όπου και θα πραγματοποιηθεί το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στο Δερβένι!

Ο κινηματογράφος «Το Διάλειμμα» σηκώνει αυλαία με «Τα καλύτερά μας χρόνια» 

Είναι η 17η χρονιά που ο Δημοτικός Κινηματογράφος Δερβενίου «Το Διάλειμμα» ανοίγει τις πόρτες του για όλους εμάς και φυσικά, δεν μπορούμε να λείψουμε! 

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 Το Διάλειμμα «σηκώνει αυλαία» με την εξαιρετική κοινωνική ταινία των 2 Oscar “Τα καλύτερά μας χρόνια”, (1973) με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Η είσοδος την πρώτη μέρα λειτουργίας του κινηματογράφου είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους ως εναρκτήρια προβολή.

Το πρόγραμμα του  κινηματογράφου μας περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, ποιοτικές ταινίες από την παγκόσμια και ελληνική παραγωγή, σύγχρονες και επανεκδόσεις καθώς και πολλές (περισσότερες) παιδικές ταινίες μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

Οι προβολές θα γίνονται καθημερινά -με δύο ταινίες κάποιες μέρες- και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σας περιμένουμε για να χαλαρώσουμε, να προβληματιστούμε, να γελάσουμε, αλλά και να δακρύσουμε στο γνωστό προαύλιο, κάτω από τον έναστρο ουρανό και με τη συντροφιά της δροσερής αύρας!

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ (για όλες τις ταινίες): 9:30 μ.μ.

Στην περίπτωση δύο προβολών:  9:00 και 11:00 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου : 5€,   Παιδικό : 3€ (για παιδιά μέχρι 12 ετών)

Άνεργοι & ΑΜΕΑ : Δωρεάν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • Σε έντυπη μορφή στο ταμείο του κινηματογράφου, στο Δημαρχείο στο Δερβένι, στο ΚΕΠ Δερβενίου, στο βιβλιοπωλείο Γκαϊνά, στο ζαχαροπλαστείο «Γλυκιά Συμφωνία».

Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 – Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Όπως και την πρώτη χρονιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα, απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όλων των ηλικιών και πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Εργαστήριο ανιμέισον για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου
Παρασκευή 7 Ιουλίου – 11:00-14:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση

Είναι γνωστό πως το animation είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όταν, όμως, μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν animation, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο, βασισμένο στη θεματική “Με το βλέμμα του θεατή”, παππούδες και εγγονάκια παρέα θα μάθουν, θα παίξουν και θα πειραματιστούν με την τεχνική του stop motion animation, με στόχο να γνωρίσουν αυτή τη μορφή τέχνης, τόσο ο καθένας ξεχωριστά, όσο και ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον, με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη
Σάββατο και Κυριακή 8-9 Ιουλίου, 11.00-14.00 | Σαρανταπηχιώτικα, Δερβένι

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αριστοναύτες, ασχολούμαστε με με το stop motion και τη κίνηση χάρτινων χαρακτήρων, εμπνευσμένων από μικρά ζώα  τοποθετημένα σε τοπία του Ξυλοκάστρου. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιά με την τέχνη του ανιμέισον και τη συγκεκριμένη τεχνική, κάτω από την ομπρέλα της φετινής θεματικής “Με το βλέμμα του θεατή”, Το workshop θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, για δύο ξεχωριστά γκρουπ: Το Σάββατο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και την Κυριακή για ηλικίες 10-14 ετών. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους, πρωτότυπη ταινία ανιμέισον.

Εργαστήριο ποίησης με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σάββατο 8 Ιουλίου, 10:00-13:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για μια συνάντηση–ποιητικό αναλόγιο, το Σάββατο το πρωί στην παραλία Ξυλοκάστρου, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει για το εργαστήριο: “Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και έκφρασης είναι η ποίηση. “Μία πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις” κατά τον Οδυσσέα Ελύτη. Για την διαφορετική οπτική, την συναισθηματική χρήση της γλώσσας, για τις αξίες που προβάλλει η ποίηση, για την επίδραση της πάνω στη συνείδηση μας θα μιλήσουμε στην συνάντηση του Σαββάτου”.

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: “Βιώνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία ως θεατής”, με τη δραματουργό, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Κυριακή 9 Ιουλίου, 10:00 – 15:00 | Λαογραφικό Μουσείο, Καμάρι

Αριστοναύτες και κοσμοναύτες. Μια αφήγηση στο παρόν, για το παρελθόν και το μέλλον.
Το θεατρικό αυτό εργαστήριο έχει ως στόχο να συνδέσει τη μυθολογία με το παρόν, να δημιουργήσει μια γέφυρα στον χρόνο, μέσα στον ίδιο τόπο.
Το εργαστήριο, μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές και με σημεία αναφοράς στην αρχαία Πελλήνη και το λιμάνι Αριστοναύτες, από όπου οι κάτοικοι της περιοχής έπλευσαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, θα επεξεργαστεί την έννοια της αναχώρησης,  την συμμετοχή σε κοινές αποφάσεις, το δικαίωμα στην επιλογή, την αφήγηση από την πλευρά του νικητή και του νικημένου. Θα εστιάσει κυρίως στην έννοια του ταξιδιού, της ανάγκης  να ανακαλύψουμε τον κόσμο, να φέρουμε μαζί μας την εμπειρία του άλλου και να οραματιστούμε τον εαυτό μας σε ένα εφικτό ή φαντασιακό μέλλον.

Θεατρικό εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη
Παρασκευή 7 Ιουλίου, 17:30 – 20:30 | Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός – Ξυλόκαστρο

Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας.
Οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο;
Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική.