Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 – Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Όπως και την πρώτη χρονιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα, απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όλων των ηλικιών και πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Εργαστήριο ανιμέισον για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου
Παρασκευή 7 Ιουλίου – 11:00-14:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση

Είναι γνωστό πως το animation είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όταν, όμως, μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν animation, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο, βασισμένο στη θεματική “Με το βλέμμα του θεατή”, παππούδες και εγγονάκια παρέα θα μάθουν, θα παίξουν και θα πειραματιστούν με την τεχνική του stop motion animation, με στόχο να γνωρίσουν αυτή τη μορφή τέχνης, τόσο ο καθένας ξεχωριστά, όσο και ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον, με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη
Σάββατο και Κυριακή 8-9 Ιουλίου, 11.00-14.00 | Σαρανταπηχιώτικα, Δερβένι

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αριστοναύτες, ασχολούμαστε με με το stop motion και τη κίνηση χάρτινων χαρακτήρων, εμπνευσμένων από μικρά ζώα  τοποθετημένα σε τοπία του Ξυλοκάστρου. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιά με την τέχνη του ανιμέισον και τη συγκεκριμένη τεχνική, κάτω από την ομπρέλα της φετινής θεματικής “Με το βλέμμα του θεατή”, Το workshop θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, για δύο ξεχωριστά γκρουπ: Το Σάββατο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και την Κυριακή για ηλικίες 10-14 ετών. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους, πρωτότυπη ταινία ανιμέισον.

Εργαστήριο ποίησης με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σάββατο 8 Ιουλίου, 10:00-13:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο – θέση Βρύση

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για μια συνάντηση–ποιητικό αναλόγιο, το Σάββατο το πρωί στην παραλία Ξυλοκάστρου, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει για το εργαστήριο: “Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και έκφρασης είναι η ποίηση. “Μία πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις” κατά τον Οδυσσέα Ελύτη. Για την διαφορετική οπτική, την συναισθηματική χρήση της γλώσσας, για τις αξίες που προβάλλει η ποίηση, για την επίδραση της πάνω στη συνείδηση μας θα μιλήσουμε στην συνάντηση του Σαββάτου”.

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: “Βιώνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία ως θεατής”, με τη δραματουργό, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Κυριακή 9 Ιουλίου, 10:00 – 15:00 | Λαογραφικό Μουσείο, Καμάρι

Αριστοναύτες και κοσμοναύτες. Μια αφήγηση στο παρόν, για το παρελθόν και το μέλλον.
Το θεατρικό αυτό εργαστήριο έχει ως στόχο να συνδέσει τη μυθολογία με το παρόν, να δημιουργήσει μια γέφυρα στον χρόνο, μέσα στον ίδιο τόπο.
Το εργαστήριο, μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές και με σημεία αναφοράς στην αρχαία Πελλήνη και το λιμάνι Αριστοναύτες, από όπου οι κάτοικοι της περιοχής έπλευσαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, θα επεξεργαστεί την έννοια της αναχώρησης,  την συμμετοχή σε κοινές αποφάσεις, το δικαίωμα στην επιλογή, την αφήγηση από την πλευρά του νικητή και του νικημένου. Θα εστιάσει κυρίως στην έννοια του ταξιδιού, της ανάγκης  να ανακαλύψουμε τον κόσμο, να φέρουμε μαζί μας την εμπειρία του άλλου και να οραματιστούμε τον εαυτό μας σε ένα εφικτό ή φαντασιακό μέλλον.

Θεατρικό εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη
Παρασκευή 7 Ιουλίου, 17:30 – 20:30 | Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός – Ξυλόκαστρο

Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας.
Οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο;
Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική.


0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *