Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Soul

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/8 στις 21:30


Animation | | Διάρκεια: 100′

Έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ως συνεργάτης της Pixar, ο Πιτ Ντόκτερ είναι ο άνθρωπος που, μετά τον ιδρυτή της Τζον Λάσετερ, τη βοήθησε όσο κανείς άλλος να εξελιχτεί στο κορυφαίο σύγχρονο animation στούντιο. Είτε ως σεναριογράφος είτε ως σκηνοθέτης, υπέγραψε μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες της («Toy Story», «Μπαμπούλας Α.Ε.», «Γουόλ-Υ», «Ψηλά στον Ουρανό», «Τα Μυαλά που Κουβαλάς»), αποσπώντας τρία Όσκαρ από εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Το τελευταίο για ένα ακόμα ευρηματικό, πρωτότυπο και διασκεδαστικά εγκεφαλικό κινούμενο σχέδιο, γραμμένο από τον ίδιο, τον Μικ Τζόουνς και τον θεατρικό συγγραφέα Κεμπ Πάουερς («One Night in Miami…»).

 

Συνδυάζοντας τις σεναριακές συνταγές του αριστουργηματικού «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» και του μελωδικότατου «Coco»το «Soul» επικεντρώνει την πλοκή του στον «εσωτερικό κόσμο» ή μάλλον σ’ ένα αόρατο επέκεινα όπου οι ψυχές συγκεντρώνονται πριν… εξαϋλωθούν οριστικά και αμετάκλητα. Εκεί δηλαδή όπου θα βρεθεί και ο Αφροαμερικανός Τζο (με τη φωνή του Τζέιμι Φοξ), δάσκαλος μουσικής στο γυμνάσιο με κρυφό πάθος του την τζαζ. Έτοιμος να δοκιμαστεί ως πιανίστας μιας περιζήτητης μπάντας, θα πέσει θύμα ατυχήματος και θα βρεθεί παγιδευμένος ανάμεσα σ’ αυτήν και την επόμενη ζωή. Σε μια καινούρια πραγματικότητα γεμάτη αλλόκοτες οντότητες και δικούς της κανόνες, οι οποίοι θα τον ορίσουν «κηδεμόνα» της αγέννητης Ψυχής 22 (Τίνα Φέι). Έτσι, θα ξεκινήσει μια συναρπαστικά περιπετειώδης φιλία, εμπλουτισμένη με διασκεδαστικές καρτουνίστικες αναποδιές, χαριτωμένα διλήμματα ζωής και το σασπένς της πιθανής αποκάλυψης του λογιστικού λάθους που κρατά ακόμα «ζωντανό» τον Τζο.

Όλο εκπλήξεις και ευρήματα, το «Soul» μετατρέπει μια απλή ιστορία δεύτερης ευκαιρίας σε ένα κομψό, πολυεπίπεδο και μουσικά απολαυστικό σινε-ταξίδι στην αχαρτογράφητη χώρα της ανθρώπινης επιθυμίας. Σε όλα όσα ως αποφάσεις του παρελθόντος και επιθυμίες για το μέλλον μας καθορίζουν, στη φιλία, στην προσωπική έκφραση, στην αλληλοκατανόηση. Κι όλα αυτά με τη μέγιστη αφηγηματική χάρη, η οποία απέφερε στον Ντόκτερ το Όσκαρ καλύτερου animation και στους Τρεντ Ρέζνορ, Άτικους Ρος («The Social Network», «Mank) και Τζον Μπατίστ αυτό της μουσικής.

Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και σε 3D.